Olika typer av beskrivningar ( detta inlägg är en mycket liten del av en stor, stor vetenskap)

Här är det första inlägget i min skinande nya kategori "Skrivtips". Jag har gått ett varv kring den alldeles nyss och speglat mig i lacken och känt en blandning av stolthet och ängslan slå sig till ro i magen. Stolthet, för att det är något visst med en helt ny kategori (för så fånig är jag) och ängslan, för att jag egentligen inte alls är särskilt duktig på att skriva och inte ska tro mig om att kunna ge några tips. Men nu är det så här att jag inte tipsar dig. Inte din kompis eller din mamma heller. Utan jag tipsar mig själv! För ibland får man en snilleblixt och man inser helt självklara sammanhang som restrerande världsbefolkning vetat sedan de var två år gamla. Känslan är fantastiskt, men dagen efter undrar jag vad jag egentligen upptäckte. Så därför behöver jag skriva ned alla dessa fantastiska insikter för min egen skull. 
 
"Han hade ett besynnerligt sätt att avsluta varje mening med ett andfått halsskratt och hon tyckte att det var sliskigt och närapå äckligt."
 
"Han hade ett besynnerligt sätt att avsluta varje mening med ett andfått halsskratt, som kom henne att förstå varför han fortfarande levde ensam."
 
Ignorera det eventuella syftningsfelet i mening två och ponera istället skillnaderna mellan dem (och låt helst bli att störa er på att jag talar till er istället för mig själv, som jag tidigare sagt att jag egentligen gör). Den första meningens bisats är vad jag kallar "Nivå Ett"-beskrivning. Adjektiv. Någon tycker något. Den andra meningens motsvarande del är en "Nivå Två"-beskrivning. Det sägs aldrig rent ut vad kvinnan tycker om mannens (o?)vana, men det kan utläsas ur sammanhanget. Beskrivningarna i huvudsatsen utgörs fortfarande av adjektiv, men de kan man, om man vill, ändra till Nivå Två-beskrivningar. Risken finns att det eventuellt blir för mycket, men det avgör man själv. 
 
I min ännu inte riktigt färdigskrivna bok ligger beskrivningarna huvudsakligen på Nivå Ett på grund av tidsbristen, men det kommer att gå snabbt att ändra när jag kommer till omskrivningfasen.

Kommentarer
Postat av: Ylva Andersson

Vilket tips alltså! Har inte tänkte på detta förut. Tack så mycket!

2012-12-13 @ 10:59:25
URL: http://ylva-andersson.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

*Kan innehålla spår av nonsens.

RSS 2.0