Vem vinner när frustration möter tjurighet?

Egentligen borde jag bara kunna länka till mitt senaste inlägg, för ingenting förändras, samma sak idag som igår. Jag säger inte att jag haft det värre än någon annan, långt ifrån, men det är trist att min brist på beslut ska regera fler dagar än nödvändigt.

Ty så här är det. Jag tjurar ihop när jag måste göra något jag inte vill, t. ex. sitta inne och göra fånig trädgårdstomteläxa när jag vill vara ute, och det leder till att jag gör ingetdera. Istället sitter jag och gör ingenting, av pur styvnacke. Det är avskyvärt. Och klockan tickar och ännu en timme har tillbringats i mitt trångt tilltagna tjurighetstillstånd. 

Jag behöver lyssna på lite upplyftande musik.


Jag vill skutta över ängarna istället

Det där med att trappa ner inför sommarlovet verkar vara något som mina lärare aldrig hört talas om. Jag har, i icke kronologisk ordning: en inlämningsuppgift i idrott om ergonomi som är ogjord, en inlämningsuppgift och muntlig redovisning i franska som knappt är påbörjad, ett diktsemniarium i litterär gestaltning (man ska läsa en dikt man skrivit och berätta lite om hur man tänkte under skrivprocessen) som jag har förberett klart, ett romankapitel som är ungefär tredjedelsskrivet, ett biologigrupprov om ekologi och ett engelskaprov om litteraturklassiker.
...
MEN, Men, men. Nu är det så här att två bloggar jag läser har på nästan samma gång nämnt boken Pride and Prejudice. Det råkar vara en av mina favoritböcker, den råkar stå i bokhyllan bakom min rygg och jag råkar ha velat läsa den igen en tid nu. Dessutom råkar det vara fantastiskt väder ute.
...
MEN, MEN, hemskt mycket MEN. Jag måstääää plugga. Jag vill intääää plugga. Asldkfjljfiokjkjd eländes franska. Eländes idrottsuppgift. Allt det andra är det faktiskt inte så bråttom med.
...
Det här var ett osammanhängande och gnälligt inlägg. Faktiskt är även sådana existensberättigade.


Inte igen

Mina gympaskor var försvunna tills för en halv minut sedan. De var inte i garderoben, inte på skohyllan och inte i hallen. Slutligen kom jag på att jag kanske aldrig hade packat upp dem sedan i fredags. Nej, det hade jag inte gjort. De var i ett sidofack på bagen.


Äsch då, nu kommer det att regna imorgon!

Det var en spindel som hängde i sin tråd från byrån. Första tanken: "DÖDA!" Andra tanken: "Okej, vilken bok ska jag använda?"
Svårt beslut det där, men till slut blev det en bok jag bara sparat för att den innehåller titlarna på en del L. M. Montgomery-böcker jag ännu inte läst.


Nu är jag trött

Alldeles nyss lyfte jag upp lypsylen och skakade den. Torrschampoflaskan stod alldeles bredvid.


Det går i släkten

Igår, klockan halv tio på kvällen, kom min farmor cyklande till oss. Hon letade en nyckelknippa som på något mystiskt sätt försvunnit ur hennes jackficka, en nyckelknippa vilken hon trodde skulle ha ramlat ur uppe på vår ladugårdsvind (eller loge, det beror på varifrån man kommer) Vi letade där, i ladugården och inne på vår veranda, utan resultat. Jag tröstade henne med att mamma och pappa samma morgon närapå vänt upp och ner på hela huset i jakt på pappas börs, som sedan visade sig ligga på sin vanliga plats, men under ett papper.
...
Senare samma kväll ringde farmor. Hon hade hittat nycklarna. I sidofacket på sin väska.
...
Jag borde verkligen göra en kategori för alla mina inlägg om sidofack.


Det är så logiskt, alla springer utom jag

Idag påbörjade och avslutade jag Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo. Den hördes vara bra, men jag fastnade inte riktigt för den trots realistiska karaktärer och tät handling. Helt enkelt, den saknade det där lilla extra som gör en bok till lysande. Men den var inte den sämsta bok jag läst och jag kan tänka mig att rekommendera den till någon som jag tror skulle gilla den. Däremot blir jag inte riktigt klok på slutet. Sista meningen lyder "Det är så det slutar." och det slutet är att killen öppnar dörren för tjejen. Det är så det slutar? Vadå, kom det en atombomb och utplånade dem? Knuffade killen ner tjejen för trappan så hon bröt nacken? Tog han livet av sig när han insåg vad han gjort? Vadå slutar? Det där var snarare början.
...
Jag antar att det bara var ett stilistiskt grepp, men det blev en aning fel, åtminstone i mitt huvud. Dessutom svider det lite att den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, som hatar skolidrotten och tydligen inte tränar någonting alls, klarar att springa fem kilometer i terräng. Okej, jag ljuger. Det svider inte lite, det svider som citron i ett öppet sår. Jag är nämligen likgiltig inför skolidrotten, tränar litegrann och anser att jag bestigit Mount Everest när jag lyckats snigeljogga en kilometer på platt väg. Jag hoppas verkligen att författaren inte utgick från någon verklig situation när hon hittade på just den detaljen.


Ja, varför inte?

Är texter av större värde om de är fiktion än om de bygger på verkliga händelser? Om jag skulle skriva om mitt liv varje dag, skulle det vara bättre eller sämre än om jag varje dag skulle skriva en kort, kort (och kanske inte av så väldigt bra kvalité) novell? Jag vet inte. Ponera att jag skulle skriva om mig själv i tredje person, fokusera på det mest eller minst intressanta som hänt mig under dagen och brodera ut det en aning. Skulle det ge er läsare en större kännedom om mig än om jag bara snustorrt rabblar fakta? Jag tänker mig något i stil med Sagan om sidofacken. Det skulle kanske, iallafall enligt mig, vara rätt underhållande om jag varvade det med vanliga inlägg. Möjligtvis. Eventuellt. Dessutom skulle det ge mig större vana att skriva just novelliknande texter. What say you? (Det där var en rent retorisk fråga eftersom jag i snitt får 0,001 kommentar per inlägg eller något i den stilen. Jag klagar faktiskt inte utan jag konstaterar endast fakta.)


Här sitter jag och skriver en bokrecension. Kommentera något!

Nyss läste jag ut Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld. Det var intressant läsning och boken påminde faktiskt mycket om Säg något av Laurie Halse Anderson, en bok som är bland mina favoriter. Dock hade Här ligger jag och blöder en något råare ton, kanske beroende på att huvudpersonen är äldre, och den fångade mig inte på samma sätt som Säg något gjorde.
...
Rent stilistiskt sett var det en aning irriterande med alla ofullständiga meningar, som man enligt mig bör vara försiktig med och spara till dess att de behövs för en dramatisk effekt. Jag är självklart medveten om att jag är skyldig till ofullständiga meningar i vart och vartannat inlägg, men detta är en blogg och ingen bok. Fast jag tror att det är lätt att skriva på det viset när böckerna är skrivna i första person presens, för att ge en realistisk närvarokänsla. Emellertid är det ju så att det någon gång blir för mycket och min  personliga gräns överskreds rätt stort.
...
Annars var det som sagt intressant läsning och det var roligt att stifta bekantskap med huvudpersonen Maja, som var levande och realistisk.
...
Vad tråkigt det känns att större delen av detta inlägg går ut på att klaga på meningsbyggnaden i boken. Jag börjar känna mig som Majas mamma. Det är bara det att jag har svårt att uttrycka en entydigt negativ åsikt utan att resonera kring den, och det gör att de negativa aspekterna av något lätt får stort utrymme om jag fritt får fundera.
...
Helt orelaterat tror jag att jag behöver ordna Google Chrome till den här datorn. Radbrytningarna verkar inte fungera i Safari och jag tror att vi alla kommer att bli trötta på punkter om detta tillåts fortsätta.


Detta lagarbete framkallar dilemman

Det känns dumt att skriva om det fina vädret när jag sitter inomhus, så det tänker jag inte göra mer än jag redan gjort. Idag måste jag skriva en liten artikel om ett möte jag var på med många företagare från bygden och dessutom borde jag skriva om valda delar av deckarnovellen två klasskompisar och jag skriver. Jag tror knappast att jag behöver fråga dem för att ändra lite i meningsbyggnaden eftersom det ändå är jag som skriver allt. Det känns som att jag har en aning press på mig att skriva bra. Eller kanske är det tvärtom, att jag hittills presterat sä bra att jag kan unna mig att inte ha en hög språklig nivå som på mina vanliga alster, men det känns dumt och som att jag ger vika för latmasken. Då är det bättre att försöka ha flaggan i topp så högt det går.


404 not found

Nyckeln är tillbaka. Den låg under jeansen jag haft idag och jag hittade den när jag skulle lägga in dem i garderoben. Jag förstår ingenting. Det måste ha varit ett sidofack. 

Jag förstår verkligen absolut ingenting.


Jag saknar mitt skåp

Min två och ett halvt-åriga lillebror är så vänlig och blid. Han fick håret klippt idag och jag berömde honom storligen för att det blev så fint. Han betraktade mig fundersamt, petade mig mitt i ansiktet och sade: "Du har stor näsa." 

Tack. Tack så hemskt mycket. 

För övrigt har jag tappat bort min skåpnyckel idag. Ni vet, nyckeln till det skåp i skolan där man har alla böcker. Men det är sådant man får ta när hela skolan, inklusive jag själv, har skrivit på namnlistor och demonstrerat för att få elektroniska skåp. Med endast en nyckel. Som vi betalat tvåhundra kronor i pant för. Jag är så lycklig för att jag äntligen ska få betala ytterligare tvåhundra för att få en ny nyckel. Jag har ju bönat och bett om att få dessa skåp! 

Förmodligen har någon hittat nyckeleländet (oj, förlåt, jag är ju så euforisk över dessa skåp och deras nycklar) och förhoppningsvis lämnar denna någon in den till expeditionen eller polisstationen. Ty för att komplicera saken ytterligare kan jag lika gärna tappat nyckeln när jag gick en sväng på stan. 

Jaja, det gör ingenting. Huvudsaken är att jag får kyssa mitt vackra elektroniska skåp på måndag. Det är knappt att jag klarar helgen utan det.


Stum

Helt förbluffad är jag. Novellen som jag grät blod över och desperat skrev kvällen den skulle lämnas in, kom trea i skolans novelltävling! Av nästan femtio inlämnade noveller! Det är sinnessjukt. Jag är lycklig. (Då beter jag mig tydligen som text-enhance. Det är inte riktigt okej. Äsch, struntsamma!)

Det roligaste av allt är att det bara var naturare (alltså, för er som inte är så hemma hos elevbegreppen: de som går naturvetenskapliga programmet.) som vann! Etta kom en tjej i min parallellklass, tvåa kom en tjej i ettan, trea kom jag och fyra kom en kille i ettan. Det är ännu ett bevis för att naturare äger samhällare på alla sätt och vis.

Nåväl, jag är glad. Tills första lektionen idag hade jag helt glömt bort prisutdelningen och jag är otroligt nöjd för att jag tvättade håret imorse. Man skulle nämligen gå upp på scenen i aulan för att hämta sitt pris.  • Fredrik Backmans blogg
  • RSS 2.0